Nowe szczepy bakterii i zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc

Rola bakteryjnych patogenów w ostrych zaostrzeniach przewlekłej obturacyjnej choroby płuc jest kontrowersyjna. W starszych badaniach tempo izolacji bakteryjnych patogenów z plwociny było takie samo podczas ostrych zaostrzeń i podczas stabilnej choroby. Jednak badania te nie różnicowały szczepów w obrębie gatunku bakterii i dlatego nie mogły wykryć zmian szczepów w czasie. Postawiliśmy hipotezę, że nabycie nowego szczepu patogennego gatunku bakterii wiąże się z zaostrzeniem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Metody
Przeprowadziliśmy prospektywne badanie, w którym informacje kliniczne i próbki plwociny dla hodowli były zbierane co miesiąc i podczas zaostrzeń od 81 pacjentów ambulatoryjnych z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc. Wykonano typowanie molekularne izolatów plwociny Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptococcus pneumoniae i Pseudomonas aeruginosa bez otoczek.
Wyniki
W ciągu 56 miesięcy 81 pacjentów wykonało w sumie 1975 wizyt w klinikach, z których 374 wykonano podczas zaostrzeń (średnio 2,1 na pacjenta rocznie). Na podstawie typowania molekularnego zaostrzenie zdiagnozowano na 33,0% wizyt w klinikach, które obejmowały izolację nowego szczepu patogenu bakteryjnego, w porównaniu z 15,4% wizyt, w których nie wyizolowano nowego szczepu (P <0,001; ryzyko zaostrzenia, 2,15, przedział ufności 95%, 1,83 do 2,53). Izolacja nowego szczepu H. influenzae, M. catarrhalis lub S. pneumoniae wiązała się ze znacznie zwiększonym ryzykiem zaostrzenia.
Wnioski
Związek między zaostrzeniem a izolacją nowego szczepu bakteryjnego patogenu wspiera przyczynową rolę bakterii w zaostrzeniach przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.
Wprowadzenie
Zachorowalność i śmiertelność wśród pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc wiążą się w dużej mierze z ostrymi zaostrzeniami, które występują jeden do trzech razy w roku.1-6 Nasze zrozumienie przyczyny i patogenezy tych zaostrzeń jest niepełne, a rola patogenów bakteryjnych jest kontrowersyjny.7-10
W badaniach przeprowadzonych kilkadziesiąt lat temu badacze podążali za pacjentami z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc podłużnie, z okresowym gromadzeniem próbek plwociny do hodowli, w celu ustalenia, czy istnieje związek między izolacją bakteryjnych patogenów w plwocinie a występowaniem zaostrzeń.5,6, 11 W badaniach tych szybkość izolacji potencjalnych patogenów bakteryjnych z próbek plwociny podczas stabilnej choroby była identyczna jak w przypadku ostrych zaostrzeń. Odkrycie to doprowadziło do wniosku, że patogeny bakteryjne nie powodują zaostrzeń, a ich obecność w plwocinie wynika z przewlekłej kolonizacji.7,12
Zwiększone zrozumienie heterogeniczności genetycznej między szczepami gatunków bakterii powoduje poważne ograniczenie starszych badań kohortowych13. W czasie tych badań nie było możliwe rozróżnienie między szczepami patogennych gatunków bakterii. Dlatego wszystkie szczepy wyizolowane z plwociny w trakcie badania uznano za identyczne, jeśli należały do tego samego gatunku
[patrz też: włośniki, fitamina, drewno i łyko ]
[patrz też: miękisz drzewny, porady krawieckie, martwica korkowa ]