Odżywianie w zapobieganiu i leczeniu chorób ad

Niektórzy autorzy są wybitnymi badaczami, ale większość z nich nie jest, aw konsekwencji w niektórych rozdziałach brakuje równowagi i niuansów, których można się nauczyć dopiero na pierwszej linii badań. W związku z tym dobrze zorganizowany rozdział Slattery i Caana na temat odżywiania i raka okrężnicy daje trzeźwe i zrównoważone – choć wciąż pozytywne – podsumowanie tego trudnego pola, ale inny rozdział potwornie stwierdza, że zwiększenie spożycia błonnika okazało się pomocne w zmniejszeniu ryzyko raka jelita grubego. Rozdział o suplementach przyznaje oznaczenie poparte dowodami naukowymi do ziołowych metod leczenia o wątpliwej skuteczności, takich jak ginkgo na demencję i boczny stolec dla łagodnego przerostu gruczołu krokowego. Pomocny rozdział dotyczący analizy, prezentacji i interpretacji danych dietetycznych wyjaśnia, w jaki sposób osoby otyłe zaniżają swoje spożycie grzesznych pokarmów, w tym ciast, napojów bezalkoholowych i cukrów, ale gdzie indziej stwierdza się, że spożywanie cukru nie prowadzi do wzrostu ciała waga, wniosek, który opiera się w dużej mierze na badaniach, w których osoby otyłe zgłosiły niskie spożycie żywności bogatej w cukier. Książka wyraźnie ma swoje pozytywne strony. Jest silny w strategiach dotyczących modyfikacji diety oraz wpływów kulturowych i społeczno-ekonomicznych na odżywianie i zachowania ruchowe. W przeciwieństwie do wcześniejszych podręczników, ma dużą część dotyczącą genetycznych wpływów na zdrowie żywieniowe. 8-na-11-calowy. format jest przydatny; waga 2,1 kg jest możliwa do kontrolowania; a organizacja w sekcje i rozdziały jest jasna. Indeks jest dość obszerny, chociaż jego organizacja na czterech poziomach wymaga, abyś dokładnie wiedział, czego szukasz. Wiele rozdziałów, choć nie wszystkie, kończy się krótkim streszczeniem. Z drugiej strony, większość rozdziałów jest dość długa na tekście i krótko na ilustracjach. Ponadto, moja kontrola sześciu losowo wybranych odniesień do PubMed wykazała błędy w trzech, co podnosi obawy o dokładność w ogóle.
Odżywianie w zapobieganiu i leczeniu chorób jest użytecznym dodatkowym źródłem informacji dla badaczy żywienia i dietetyków zaangażowanych w badania, ale nie jest wystarczająco autorytatywne, aby służyć jako jedyne źródło wiedzy o żywieniu. John Wesley głosił, że jedna książka jest dla niego wystarczającą wiedzą, ale ta księga była Biblią. Nie ma biblii nauk żywieniowych, dlatego zawsze warto sprawdzić wiele źródeł. Te, które mam w zasięgu, to Modern Nutrition in Health and Disease, zredagowane przez Shils et al. (Filadelfia: Lippincott Williams i Wilkins, 1999), pomimo tego, że jest niezmiernie ciężki; Biochemiczne i fizjologiczne aspekty żywienia człowieka, pod redakcją Stipanuka (Filadelfia: WB Saunders, 2000), na wypadek, gdy naprawdę muszę wiedzieć, jak to działa; i Truswell s ABC of Nutrition (Londyn: BMJ Books, 1999), na wypadek, gdy potrzebuję czegoś szybko. Nie jestem pewien, czy utrzymam Nutrition in Prevention and Treatment of Disease tak blisko, jak te inne książki.
Martijn B. Katan, Ph.D.
Wageningen Center for Food Sciences, 6703 HD Wageningen, Holandia

Powołując się na artykuły (2)
Zamknij Cytowanie artykułów
[podobne: perycykl, porady krawieckie, endomitoza ]
[podobne: perycykl, anafaza, chromoplasty ]