Poziomy greliny w osoczu po wywołanej dietą utracie wagi lub chirurgii omijającej żołądka ad 6

Tak więc, podczas gdy utrata masy ciała uzyskana przez ograniczenie kalorii była związana ze zwiększonymi poziomami greliny w osoczu, które osiągnięto w wyniku bypassu żołądka było związane z nienormalnie niskimi poziomami. Oprócz zmiany anatomii przewodu pokarmowego, osoby, które przeszły pomostowanie żołądka różniły się od kontroli normalnej wagi, ponieważ utraciły znaczną ilość masy ciała i były (nadal) otyłe. Jednak żadna z tych różnic nie tłumaczy supresji greliny u tych osób. Chociaż wykazano, że otyłość jest związana z nieznacznie obniżonym poziomem krążącej greliny, 31 pole pod krzywą dla 24-godzinnego profilu greliny dopasowanych otyłych grup kontrolnych w naszym badaniu było 3,5 razy większe niż u osobników w gastryczno-obwodowym grupy, mimo że te grupy miały ten sam średni wskaźnik masy ciała. Nie można również wytłumaczyć bardzo niskich wartości greliny w grupie pomostowania żołądka przez fakt, że osoby z tej grupy straciły większą wagę niż dopasowana otyła grupa kontrolna, ponieważ utrata masy ciała powinna zwiększać stężenie greliny w osoczu (Figura 1). Wydaje się więc oczywiste, że operacja pomostowania żołądka sama w sobie jest związana ze zmniejszeniem poziomu krążącej greliny. Te odkrycia podnoszą prawdopodobieństwo, że supresja greliny jest jednym mechanizmem, za pomocą którego omijanie żołądka zmniejsza masę ciała. Ograniczenie żołądka po tej operacji powinno spowodować wczesne uczucie sytości, a efekt ten został wyraźnie udokumentowany. 13,32 Jednakże, jeśli ograniczenie żołądkowe było jedyną istotną zmianą, pacjenci, którzy przeszli taką operację, powinni spożywać częstsze, małe posiłki i faworyzują żywność o dużej kaloryczności, zwłaszcza przy ciągłej utracie wagi, która powinna wywołać hiperfagię kompensacyjną. W przeciwieństwie do tego, pacjenci poddawani omijaniu żołądka wykazali, że po operacji odczuwają głód rzadziej, 32-34 spożywają mniej posiłków i przekąsek dziennie, 32 i dobrowolnie zmniejszają spożycie kalorycznych produktów spożywczych, takich jak tłuszcze, wysokokaloryczne węglowodany , wysokokaloryczne napoje, czerwone mięso i lody. 32, 34, 35 Zmiany te występują pomimo faktu, że pacjenci nie zgłaszają żadnych zmian w swoim odczuciu smakowitości wysokokalorycznych węglowodanów (np. słodyczy) lub ich ogólnej przyjemności. pokarmu. 32 To odkrycie sugeruje, że inne mechanizmy, poza ograniczeniem żołądka, przyczyniają się do utraty apetytu i masy ciała w wyniku bypassu żołądka.
Nasze stwierdzenie istotnie obniżonych poziomów greliny po obejściu żołądka sugeruje, że supresję greliny można obecnie badać jako potencjalny mechanizm, dzięki któremu ta procedura powoduje utratę wagi. Hipoteza ta oferuje wiarygodne wyjaśnienie paradoksalnej redukcji głodu między posiłkami, która występuje po obejściu żołądka, a także obserwację, że zabieg jest bardziej skuteczny niż gastroplastyka w ułatwianiu długotrwałej utraty wagi.12-14,35-40 Te operacje powodują równoważne ograniczenie żołądka, 35,41, ale tylko obejście żołądka izoluje komórki greliny od kontaktu z odżywczymi jelitami.
Mechanizm, za pomocą którego omijający żołądek prowadzi do zmniejszenia stężenia greliny, pozostaje do ustalenia. Nasze dane pokazują, że połknięte substancje odżywcze silnie regulują poziom krążącej greliny Chociaż pusty żołądek jest związany ze zwiększonym poziomem greliny w krótkim czasie, możliwe jest, że trwały brak pokarmu w żołądku i dwunastnicy, który powstaje w wyniku obejścia żołądka, powoduje ciągły sygnał stymulujący, który ostatecznie hamuje produkcję greliny w procesie . unieważnić hamowanie. Dzięki temu mechanizmowi ciągła sygnalizacja hormonu uwalniającego gonadotropinę początkowo stymuluje, ale ostatecznie hamuje wydzielanie gonadotropiny, 42 i podobna odczuwalność pojawia się przy niesłodzonej stymulacji hormonu wzrostu przez hormon uwalniający hormon wzrostu. 43. Możliwość, że zachodzi hamowanie w przypadku greliny sugerują nasze dane pokazujące postępujący spadek poziomu krążenia podczas postu przez noc (ryc. i ryc. 2) .24
Podsumowując, 24-godzinne poziomy greliny w osoczu zwiększają się w odpowiedzi na indukowaną dietą utratę wagi, co sugeruje, że grelina może odgrywać rolę w odpowiedzi adaptacyjnej, która ogranicza wagę, która może zostać utracona przez dietę. Stwierdziliśmy również, że poziomy greliny są wyjątkowo niskie po obejściu żołądka, co zwiększa możliwość, że ta operacja zmniejsza wagę częściowo poprzez hamowanie produkcji greliny. Dane te sugerują, że pewnego dnia antagoniści greliny mogą być brani pod uwagę w leczeniu otyłości.
[przypisy: perycykl, hipnotyczny sen, włośniki ]
[patrz też: endomitoza, państwa roślinne, rodzaje ściegów ]