Poziomy greliny w osoczu po wywołanej dietą utracie wagi lub chirurgii omijającej żołądka ad

W przeciwieństwie do tego, bypass żołądka może zaburzyć wydzielanie greliny przez izolację komórek produkujących grelinę od bezpośredniego kontaktu z przyjmowanymi substancjami odżywczymi, które normalnie regulują poziom greliny, 18,24 i ten efekt może przyczynić się do skuteczności procedury zmniejszania masy ciała. Aby przetestować te hipotezy, ustaliliśmy 24-godzinne profile greliny w osoczu u osobników przed i po wywołanej dietą utracie wagi i porównaliśmy te wartości z wartościami u osobników, którzy utracili wagę po proksymalnej operacji pomostowania żołądka. Metody
Osoby badane
Pacjenci w grupie odchudzającej i kontrolującej masę ciała byli rekrutowani poprzez reklamę w lokalnych gazetach i na kampusie Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Wszyscy pacjenci mieli co najmniej 18 lat i mieli stałą masę ciała przez co najmniej trzy miesiące. Kryteria wykluczenia obejmowały przewlekłe choroby medyczne lub psychiczne, ciążę, używanie tytoniu, nadużywanie substancji, spożywanie więcej niż dwóch napojów alkoholowych dziennie, ćwiczenia aerobowe przez ponad 30 minut trzy razy w tygodniu i poprzednią operację żołądkowo-jelitową. Komitet ds. Przeglądu Przedmiotów Ludzkich na Uniwersytecie w Waszyngtonie zatwierdził wszystkie procedury i protokoły, a przed rejestracją uzyskano pisemną świadomą zgodę wszystkich uczestników. Badania przeprowadzono w General Clinical Research Center Uniwersytetu Waszyngtońskiego.
Protokół dotyczący utraty masy ciała i stabilizacji wywołanej dietą
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka podmiotów. Za pośrednictwem Działu Badań Odżywczych ośrodka badawczego 13 otyłych osób (Tabela 1) otrzymywało niskotłuszczową, bogatą w białko dietę o składzie 1000 kcal dziennie, uzupełnioną codziennie multiwitaminami i minerałami przez trzy miesiące. Następnie badani przechodzili stopniowe przechodzenie w ciągu dwóch tygodni do stałej diety zawierającej 30 procent tłuszczu, 15 procent białka i 55 procent węglowodanów – makroskładnikowy skład w przybliżeniu odpowiadający średniej diecie w Stanach Zjednoczonych.25 Całkowita liczba kalorii został dostosowany do stabilizacji wagi, a uczestnicy zostali nauczeni, aby kontynuować ten proces w domu, aby utrzymać stabilną, zmniejszoną wagę przez trzy miesiące. W ciągu sześciu miesięcy programu odchudzania i stabilizacji, badani spotykali się z dietetykami od dwóch do trzech razy w tygodniu i byli ważeni w jednej skali.
Na początku i na końcu badania badani przyjmowani byli do ośrodka badawczego po poście przez noc, a cewniki dożylne umieszczano w obu ramionach. Krew została pobrana w celu pomiaru insuliny i leptyny, a następnie zmodyfikowanego tolbutamidem, często pobieranego dożylnie, testu tolerancji glukozy, aby określić wrażliwość na insulinę za pomocą minimalnego modelu kinetyki glukozy.26 Krew pobrano do probówek EDTA co 30 minut pomiędzy 8 godzina dwudziesta pierwsza, a następnie godzina do ósmej rano (w sumie 24 godziny). Próbki przechowywano w temperaturze 4 ° C podczas okresu zbierania, po czym osocze przechowywano w -80 ° C. Śniadania, obiady i kolacje (na podstawie opisanej powyżej diety stałej) serwowane były odpowiednio o godzinie 8 rano, w południe i 17:30. Na początku i pod koniec badania zawartość tłuszczu w ciele mierzono metodą podwodnego ważenia, 27 objętości tłuszczu podskórnego i trzewnego oceniano za pomocą tomografii komputerowej28, a objętość adipocytów ustalano, stosując równanie Goldricka do zmierzonych średnic 400 adipocytów jest pobieranych z tylnego górnego regionu grzebienia biodrowego.29
Badanie żołądkowo-pomijalne
24-godzinne profile greliny w osoczu określono w sposób opisany powyżej u osobników, którzy przeszli proksymalną rutynę żołądkową Roux-en-Y 9 do 31 miesięcy wcześniej (średnia [. SE], 1,4 . 0,4 lat) (Tabela 1)
[przypisy: włośniki, endomitoza, podział kosmetyków ]
[podobne: wiązki przewodzące, wiązka przewodząca, przystosowanie roślin do życia w wodzie ]