Poziomy greliny w osoczu po wywołanej dietą utracie wagi lub chirurgii omijającej żołądka czesc 4

Aby przekonwertować wartości greliny do pikomoli na litr, pomnóż przez 0,296. 24-godzinne profile greliny w osoczu określone na początku i na końcu badania są pokazane na Figurze 1. Czasowy wzór poziomów krążącej greliny był podobny przed i po utracie wagi. Poziomy wzrastały progresywnie od jednej do dwóch godzin przed każdym posiłkiem i spadały do najniższych poziomów w ciągu jednej do dwóch godzin po tym, jak pacjenci zaczęli jeść. Poziom greliny wzrósł z przedmiesiączkowych kropli średnio o 20% przed śniadaniem, 45% przed lunchem i 51% przed kolacją. Między posiłkami wartości greliny wzrastały stopniowo w ciągu doby w schemacie dobowym, z nadirą pomiędzy 9 rano a 10 rano i szczytem między północą a 2 rano, jak w przypadku osób o prawidłowej wadze.
Po utracie wagi średni poziom greliny w osoczu wzrósł w każdym punkcie czasowym w ciągu 24 godzin (ryc. 1), a średni (. SE) obszar pod krzywą w profilu greliny wzrósł o 24% (9365 . 1127 pg- dni na mililitr [2772 . 334 pmol-dni na litr] przed utratą masy ciała, w porównaniu z 11 585 . 1449 pg-dni na mililitr [3429 . 429 pmol-dni na litr] po utracie wagi, P = 0,006). Dla każdego posiłku, maksymalny stłumiony po posiłku średni poziom greliny po utracie wagi był tylko nieznacznie niższy niż szczytowy poziom przed posiłkiem przed utratą wagi. Poszczególne wartości dla obszaru pod krzywą wzrosły wraz z utratą masy ciała u 12 z 13 osobników (P = 0,003 za pomocą dokładnego testu dwumianowego). Wśród tych 12 stwierdzono dodatnią korelację między procentowym spadkiem masy ciała lub wskaźnika masy ciała a procentowym wzrostem powierzchni pod krzywą (R = 0,67, P = 0,01). Istniały podobne tendencje w kierunku dodatniej korelacji między wielkością wzrostu powierzchni pod krzywą dla profilu greliny a wielkością spadku wszystkich innych pomiarów otyłości, przedstawionych w Tabeli 2.
Poziomy greliny w osoczu po operacjach pomostowania żołądka
24-godzinny profil ghreliny w osoczu określono dla osobników w trzech grupach o stabilnej masie (Tabela 1): otyłych osobników, którzy przeszli proksymalne gastryczne obejście Roux-en-Y; kontrole o normalnej wadze; i dopasowane otyłe grupy kontrolne, które niedawno straciły na wadze poprzez dietę i zostały dopasowane do pacjentów w grupie z pominięciem żołądka zgodnie z ostatecznym wskaźnikiem masy ciała (pod koniec sześciomiesięcznego okresu), wiekiem, płcią i na czczo plazmocytem poziom leptyny (23,2 . 9,3 ng na mililitr [1,9 . 0,7 nmol na mililitr] w dopasowanych otyłych kontrolach i 21,1 . 9,8 ng na mililitr [1,7 ą 0,8 nmol na mililitr] w grupie pomostowania żołądka).
Rycina 2. Rycina 2. Średnie (. SE) 24-godzinne profile greliny w osoczu u osób, które są poddane obejściu żołądkowo-jelitowemu i kontrolnym. Przedstawione grupy badane to 5 otyłych osób, które przeszły proksymalną rutynę żołądkową Roux-en-Y, 10 osób z prawidłową masą ciała i 5 otyłych osób, które niedawno straciły na wadze poprzez dietę i zostały dopasowane do pacjentów w grupie do ostatecznego indeksu masy ciała, wieku i płci. Śniadanie, lunch i kolacja były podawane we wskazanych godzinach. Aby przekonwertować wartości greliny do pikomoli na litr, pomnóż przez 0,296.
Rysunek 3. Rysunek 3
[patrz też: miękisz drzewny, państwa roślinne, maszyna do szycia filcu ]
[przypisy: bulwy korzeniowe, ulistnienie skrętoległe, mozaika tytoniowa ]