Poziomy greliny w osoczu po wywołanej dietą utracie wagi lub chirurgii omijającej żołądka

Utrata masy ciała powoduje zmiany w apetycie i wydatkach energetycznych, które wspierają powrót masy ciała. Grelina jest hormonem, który zwiększa spożycie pokarmu u gryzoni i ludzi. Jeśli cyrkulująca grelina bierze udział w adaptacyjnej reakcji na utratę wagi, jej poziom powinien rosnąć wraz z dietą. Ponieważ grelina jest produkowana głównie przez żołądek, utrata masy ciała po operacji pomostowania żołądka może towarzyszyć upośledzeniu sekrecji greliny. Metody
Ustaliliśmy 24-godzinne profile greliny w osoczu, skład ciała, poziomy insuliny, poziomy leptyny i wrażliwość na insulinę u 13 osób otyłych przed i po sześciomiesięcznym programie diety odchudzającej. 24-godzinne profile greliny określono również u 5 osobników, którzy utracili masę po obejściu żołądka i 10 kontrolnych o prawidłowym ciężarze; 5 z 13 otyłych osób, które uczestniczyły w programie dietetycznym, zostało dopasowanych do osób z grupy pomostów żołądkowych i służyło jako otyłe grupy kontrolne.
Wyniki
Poziom greliny w osoczu gwałtownie wzrósł krótko przed i spadł krótko po każdym posiłku. Utrata masy ciała spowodowana dietą wynosząca 17 procent początkowej masy ciała była związana z 24 procentowym wzrostem powierzchni pod krzywą dla 24 godzinnego profilu greliny (P = 0,006). W przeciwieństwie do tego, pomimo 36-procentowej utraty wagi po obejściu żołądka, pole pod krzywą profilu greliny w grupie gastric bypass było 77% niższe niż w grupie kontrolnej prawidłowej masy ciała (P <0,001) i 72% niższe niż w dopasowanym otyłe kontrole (p = 0,01). Normalne fluktuacje związane z posiłkiem i dobowy rytm poziomu greliny były nieobecne po obejściu żołądka.
Wnioski
Zwiększenie stężenia greliny w osoczu z wywołaną dietą utratą masy ciała jest zgodne z hipotezą, że grelina odgrywa rolę w długotrwałej regulacji masy ciała. Obejście żołądka jest związane z wyraźnie obniżonymi poziomami greliny, co może przyczyniać się do zmniejszenia masy ciała podczas zabiegu.
Wprowadzenie
Otyłość stanowi ogólnoświatową epidemię1 i jest najczęstszą przyczyną chorób i zgonów na całym świecie.23 Redukcja masy ciała osiągnięta dzięki diecie, ćwiczeniom lub terapii medycznej często powoduje kompensacyjne zmiany w apetycie i wydatkach energetycznych45, które powodują utratę masy ciała o więcej niż 5%. 10 procent jest mało prawdopodobne.6-10 Natomiast operacja pomostowania żołądka, w której większość żołądka i dwunastnicy są omijane przy użyciu zespolenia żołądkowo-jelitowego, zwykle powoduje znaczną, długotrwałą utratę masy ciała. 11-13 Operacja wydaje się podważać normalne kompensacyjne reakcje fizjologiczne na deficyt energii. Jest mało prawdopodobne, aby efekt ten wynikał wyłącznie z ograniczenia żołądka i zaproponowano, że ma miejsce zakłócenie czynników pochodzących z przewodu pokarmowego, które regulują zachowania żywieniowe, chociaż nie zidentyfikowano takich czynników.14,15
Grelina jest niedawno odkrytym 16 hormonem oreksygenicznym, który jest wydzielany głównie przez żołądek i dwunastnicę17 i jest zamieszany zarówno w głód posiłkowy, jak i długotrwałą regulację masy ciała. 18-24 U ludzi stężenie greliny w osoczu wzrasta krótko przed i jesienią krótko po każdym posiłku, wzór, który jest zgodny z rolą w pragnieniu rozpoczęcia jedzenia.24 Jeśli krążąca grelina bierze udział w długotrwałej regulacji masy ciała, jej poziom powinien wzrastać wraz z utratą wagi w ramach kompensacyjnej odpowiedzi na energię. deficyt
[hasła pokrewne: tonus mięśniowy, anafaza, ile zarabia stomatolog ]
[więcej w: maszyna do szycia filcu, rodzaje sciegow, hartowanie powierzchniowe ]